Йога и гъвкавост в практика

Йога и гъвкавост в практика на асаните. Днес ще говорим дали йога е предназначена само за гъвкави.

Защо да си гъвкав не е толкова важно за йога практиката

С всеки ден йога става все по-популярна – отварят се нови студиa и хората все по-активно посещават йога практики.

Само допреди 50 години думата йога бе непонятна за мнозина и бе почти невъзможно да се намери информация по темата. Днес във всяка книжарница има цяла лавица с книги за йога и самоусъвършенстване. Нарастващата слава на йога обаче я обгръща с все повече митове. Сред тях е митът, че това е религия. Както и че хората, практикуващи йога никога не се разболяват и задължително са стриктни вегани. Но най-разпространеният безспорно е, че за да практикува, човек трябва да е гъвкав. “йога и гъвкавост в практика на асаните” -именно тази заблуда е причината мнозина, които не са гъвкави по природа, да не проявяват интерес към йога практиката. И наистина, която и книга по темата да отворим, ще видим, че десетки асани са невъзможни за изпълнение, без тялото да притежава определена гъвкавост.

Но нима в това е смисълът на йога?!

Състезателният дух и сравняването с другите със сигурност не е отличителната й черта.

йога и гъвкавост
йога и гъвкавост в практика на асаните: Анна Данилова

Към какво да се стремим по време на изпълнение на асаните?

Изпълнението на асаните е значително по-леко, когато мускулите и сухожилията притежават определена гъвкавост, но не бива да се забравя и за важността на структурата на самата поза.

Докато изпълняваме произволна асана, ние се стремим да създадем пространство в тялото. Съгласуваме работата на ръцете и краката, издължаваме гръбначния стълб и разширяваме областта на коремната кухина и на гръдния кош.

Така органите се придвижват към гърба и встрани от гръбнака, което им осигурява нужното пространство и подобрява притока на кръв към тях. А за тази нетипична задача тялото се нуждае не само от гъвкавост, но и от сила.

За кого е по-лесно – за мъжете или жените?

Липсата на гъвкавост почесто се наблюдава при мъжете. И наистина, по време клас те забелязват, че жените в Уттанасана с много по-голяма лекота докосват с ръце пода, запазвайки краката изправени или пък сядат в шпагат в Хануманасана.

Отстрани всичко това изглежда леко и непринудено. Но когато представителите на силния пол се опитат да изпълнят описаните движения, по челото им избива пот, задната повърхност на краката се прогаря от непоносима болка. В крайна сметка се оказва, че изпълнението на тези „прости“ на пръв поглед пози е непосилно за тях. И тук егото им започва да бие тревога!

Но ако погледнем в дълбочина, ще видим, че сама по себе си йога практиката е насочена навътре към тялото и съзнанието. Ето защо на първо място е най-важно какво се случва в нашето тяло при изпълнение на дадена асана, а не дали другите я правят по-добре или позле от нас.

„Твърдо“ срещу „меко“

Всъщност начинаещите не са в състояние да преценят доколко дадена поза се получава по-добре при едни в сравнение с други. Това, че някой докосва стъпалата с ръце в Дандасана, не е показател за неговите възможности. Истината е, че „твърдите“ хора са с много по-голям потенциал да усвоят асаните в сравнение с „меките“. Тялото на тези, които са по-вдървени, ще извлече много повече полза от Пашчимоттанасана след някои корекции. Като това практикуващият да седне на опора и да обхване с помощта на колан ходилата. В този случай по-гъвкавите хора ще срещнат трудности да притискат петите в пода, за да не преразгъват коленете. И колкото и да не ви се вярва, за това е нужно много концентрация и усилия.

Нашият опорнодвигателен апарат е устроен по удивителен начин. Мускулите и сухожилията компенсират взаимно недостатъците си. И ако в тялото има напрегната зона, до нея обикновено се появява отпусната, която да компенсира създаденото ограничение. По-гъвкавите хора трябва не само да заздравят разхлабените участъци, но и да намерят и освободят напрегнатите. Докато при не толкова гъвкавите практикуващи, работата е два пъти по-малко.

Всичко е въпрос на хормони

Тялото на мъжете и жените е с различен хормонален фон, който определя и еластичността на сухожилията. При жените те са по-гъвкави отколкото при повечето мъже. Тази еластичност е свързана с детеродните функции на женското тяло – неговите мускули и сухожилия са с повече еластин и колаген. Тази особеност се дължи на факта, че то произвежда в по-големи количества ензима хиалуронидаза, който е отговорен за секретирането на еластин. От своя страна, еластичността на сухожилията зависи от съотношението на еластин и колаген във влакната. Това съвсем не означава, че мъжете така и няма да седнат в Хануманасана. Редовната йога практика променя съотношението на еластин и колаген в тялото и дори най-стегнатите сухожилия с течение на времето стават гъвкави.

йога и гъвкавост в практика на асаните: Анна Данилова
сетубандха сарвангасана: Анна Данилова

Гъвкави проблеми

Ако по-гъвкавите жени заемат шпагат в хануманасана с лекота, то за тях Стойка на глава е голяма мъка. Тялото им се извива напред-назад и запазването на баланс практически е невъзможно. Мъжете обаче много рядко срещат подобен проблем при Ширшасана и Чатуранга дандасана.

Мекото тяло е лишено от структура, обикновено ръцете и краката са пасивни и е трудно да се използват за опора. Поради тази причина сухожилията се преразхлабват, а подобни меки мускули не са способни да държат коленете, раменете и лактите в правилно положение – това, което е задачата при изпълнението на асаните.

Всъщност е необходимо много повече време за укрепване на мускулите и сухожилията в едно гъвкаво, меко тяло, в сравнение с отпускането на стегнатото.

Един от основните проблеми при гъвкавите хора е, че за разлика от схванатите, които знаят, че не могат това или онова. Те дори не подозират за ограниченията на тялото си – до момента, в който ставите и гръбнакът не започнат да напомнят за себе си.

Разбира се, че йога и гъвкавост в практика на асаните са свързани помежду си, обаче пристъпвайки към йога практика, помнете че йога е за всички. Независимо от възраст, пол, телосложение, вероизповедание или природна гъвкавост.

С редовна практика всичко се постига. И стабилност при еластичните тела, и гъвкавост на стегнатите. Йога не е акробатика, а мощен инструмент за работа със себе си, с тялото, със съзнанието.

Йога е задълбочена наука, която променя целия живот.

Прочетете още гнещо интересно

Проверете график на йога практики с Анна Данилова тук

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.